Μπλοκαρισμένα ευρωπαϊκά κονδύλια για προγράμματα κατάρτισης

Μπλοκαρισμένα ευρωπαϊκά κονδύλια για προγράμματα κατάρτισης

Αρ. Πρωτ. 14957/14.04.2011

Προς Υπουργό:

- Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης

Η ανεργία καλπάζει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, οι άνεργοι αυξάνονται δραματικά, η απόγνωση και η απελπισία κυριαρχούν και η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κρατά στον «πάγο» ευρωπαϊκά κονδύλια για την υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης, τα οποία θα μπορούσαν να αναστρέψουν το αρνητικό κλίμα. Τα ποσοστά της ανεργίας έχουν εκτιναχθεί, αλλά παρόλο αυτά το αρμόδιο Υπουργείο επιδεικνύει μια πρωτοφανή αδράνεια και απραξία. Είναι χαρακτηριστικό, ότι στον ενάμιση χρόνο διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ, ούτε ένας άνεργος δεν έχει περάσει από τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης του  Υπουργείου Εργασίας.

Τα κενά είναι πολλά, τα ευρωπαϊκά κονδύλια παραμένουν μπλοκαρισμένα, προγράμματα δεν τρέχουν και ο λόγος που δημιουργήθηκε αυτή η κατάσταση είναι το γεγονός, ότι το αρμόδιο Υπουργείο και οι υπηρεσίες του δεν κατόρθωσαν να δρομολογήσουν ούτε ένα πρόγραμμα για την κατάρτιση των ανέργων, λόγω αδυναμίας χειρισμού των πρακτικών και τεχνικών προβλημάτων. Έτσι όλες οι εξαγγελίες της Κυβέρνησης παραμένουν απλά και μόνο υποσχέσεις, χωρίς να υλοποιούνται. Αποτέλεσμα αυτής της καθυστέρησης είναι να παραμένουν «παγωμένοι» πόροι άνω των 500 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ, εξαιτίας της μη ορθής λειτουργίας των διαχειριστικών συστημάτων. Υπό αυτές τις συνθήκες είναι προφανές, ότι ο εργαζόμενος που χάνει σήμερα την δουλειά του, δεν μπορεί να υποστηριχθεί από την βοήθεια των κοινοτικών προγραμμάτων.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου, έτσι ώστε να αποδεσμευτούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια, που υπάρχουν για προγράμματα κατάρτισης, δίνοντας ανάσα σε πολλούς ανέργους;

Απάντηση Υπουργείου